tobbfenytfizikaA Fény Évében emlékezünk Einstein általános relativitáselméletének 100., és a kozmikus háttérsugárzás felfedezésének 50. évfordulójára is. A fény nemzetközi évének célkitűzése, hogy a fénnyel foglakozó tudományok és a fényt alkalmazó technológiák minél ismertebbé és világszerte elismertté váljanak.

A fény kezdetektől fogva a legtermészetesebb dolog a világon. Az ember mégis feltette a kérdést: mi a fény? Newton, majd Huygens már a 17. században próbálta megmagyarázni a fény természetét, majd  1900-ban Planck és 1905-ben Einstein munkásságai kiegészítették, és megalapozták a fény mai modern elméletét, valamint a kvantummechanika megszületését. Fizika témakörök:

  • Amikor a fény nem egyenes vonal mentén terjed
  • Távközlés fénnyel: optikai kábelek és számítógépes hálózatok, a fény sebességének mérése
  • Kevéssé ismert optikai jelenségek
  • Képalkotás látható és infravörös sugárzással
  • A fény éve – vetélkedő a IX. osztályosoknak

Ezen témakörök tárgyalása során alkalom nyílik a mai modern műszaki alkalmazások iránti érdeklődés felkeltésére és megismerésére, ami az élményszerűség erejével tud hatni, mert a diákok részt vehetnek különleges kísérletek elvégzésében, lehetővé teszi a műszaki kreativitás megélését, a mindennapokban hasznos alkalmazásokkal kapcsolatos tapasztalatgyűjtést, aminek döntő jelentősége lehet a motiváció alakításában és a tehetség kibontakoztatásában.

Szász Ágota Judit – programfelelős

Leave a Reply

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.