A Fizika Hű-Hó egy minden évben megrendezett vetélkedő, ahol a Bolyai Farkas Elméleti Líceum tanulói megmutathatják tudásukat és kreativitásukat a fizika világában. Az esemény egy döntőből áll, ahova a kilencedik (idén tizedik) évfolyam minden osztályából egy három fős csapatot vártunk sok szeretettel. A csapatokat mentoraik készítették fel, sok segítséggel és támogatással. A döntő több, különböző feladatból összerakott esemény, ahol a csapatok legjobb formájukat hozva mérték össze tudásukat.

Az idén a verseny alapötletét a világmindenséget felépítő alapelemek adták (egy régi elmélet szerint). Arisztotelész elmélete volt az első írott tudományos munka Európában a minket körülvevő világ felépítéséről. Ő mindent a négy alapelem(más néven őselem) különböző arányú elegyeként írt le. A dolgok tulajdonsága pedig az elemekhez társított négy alaptulajdonságból tevődik össze.

Minden elemhez két-két alaptulajdonság tartozott:

  • Föld: száraz, hideg
  • Levegő: nedves, meleg
  • Tűz: száraz, meleg
  • Víz: nedves, hideg

A négy alapelemet kiegészítettük az elektromossággal és fénnyel, hogy minden csapatnak jusson egy-egy elem.

Sorshúzással minden csapat kapott egy alapelemet, mellyel kapcsolatban a próbákra kellett készüljön. Minden csapat ki kellett egy fizikust is válasszon akinek munkássága kapcsolódott a választott témához és a mentoraik segítségével videót készítettek. Ugyancsak az alapelemmel kapcsolatban egy Powerpoint-os bemutatót szerkesztettek.

A csapatok 5 próbában versenyeztek, aki a legtöbb pontot gyűjtötte össze, az lett a győztes.

  1. próba: Bemutatkozás (max. 10 pont);
  2. próba: videó (egy ismert fizikus szerepeljen benne, akinek köze van a témához, max. 30 pont)
  3. próba: bemutató (a kiválasztott őselemről kell szóljon, max. 25 pont);
  4. próba: kísérlet (max. 30 pont);
  5. próba: kvíz (hőtan és elektromosságtanhoz kapcsolódó kérdésekkel, max. 30 pont = 15 kérdés x 2 pont);

A verseny lényege a fantázia, a leleményesség és a kibontakozás, szóval senki se kellett megijedjen, ha esetleg nem jutott eszébe például a dinamika második alaptörvénye, pontoztuk a kreativitást. A nyertes csapat pedig tovább viszi a hagyományt, vagyis őket illeti a megtisztelés, hogy megszervezzék a következő Fizika Hű-Hót.

Az 2021-es Nagy Fizika Hű-Hó fizika csapatverseny nyertese a X.B osztály!

Gratulálunk nekik!

Tóth Melinda, Szakács Róbert XI.B

Leave a Reply

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.